Wednesday, October 10, 2018

#khairrifqi is almost 8 months

Wow cepatnya masa berlalu! Tak sempat cerita sangat pun pasal my youngest baby in this blog. Tetiba almost 8 months day uols. Allahu. Cepatnya masa berlalu. But, seriously tak sempat nak karang panjang2. So I will just let the pictures do the talking. Of course, these pics are taken from my IG. Situ je mampu update hari2. Gitewww. HAHA







A post shared by nor_ciare_baha (@ciare_cheah) on




A post shared by nor_ciare_baha (@ciare_cheah) on



Last but not least, have a nice day everyone :)

Tuesday, October 9, 2018

Start all over again!!


Jauh lagi perjalanan. But it's ok, we try to do it slowly, but surely. I'm aiming to be fit ya uols. Bukan aim nak jadi kurus kering but not fit. Itu tak bagus. I have small big family to look for (anak 4 kira BIG lah kan hehe). And I have only ONE life to do this. Oleh itu, iols dah mula berkecimpung berzumba karamba balik. Bukan mudah nak mulakan semula. It's not easy, trust me. But Alhamdulillah, I keep pushing myself. If not now, then WHEN? Umur makin banyak bukan makin baby. Jadi mari lah ringan2 tulang ni bergerak. Late is better than never, right.

So, let's get started ^__^

Wednesday, April 4, 2018

Alhamdulillah, it's a boy!! :)

Cewah kemain lagi nak umum bagaikan, padahal cite da basi dah. Ekeke. Tapi takpe, uols buat2 terkejut tau baca ni :p

Maka, bermulalah kisah menjadi emak beranak 4 iols since 11.01pm 16 Feb 2018. Alhamdulillah, Allah permudahkan proses bersalin iols. Rasa nak bersalin lagi? Thanks, but no thanks hiks :D

Nama anakanda ke-4 weols, Muhammad Khair Rifqi. Alhamdulillah. Lepas berhempas pulas mencari idea apa nama nak bagi dia, ini yang dipilih. Terima kasih di atas bantuan Ustaz Amal dalam pencarian nama bayi terchenta ini.

Harini, dah nak masuk 5 minggu dah usia beliau. Semoga anakanda bongsu mama (serta kakak & abang2 juga) membesar dengan sihat bijak dan taat pada suruhan Allah swt. Jika taat pada Allah, insyaAllah automatik akan taat pada mama & papa juga. Aminnn.

Jom layan throwback sikit. Cerita pengalaman bersalin, err entry lain kot. Or maybe tak perlu ke hihi.

Alahai tak terzoom pula yer. Ini dalam nicu. Sebab baby perlukan bantuan oksigen since dia ada sikit terbelit tali pusat masa proses kelahiran tu. 

Ni pula warded, sebab dapat jaundis dalam masa 24jam selepas kelahiran. Biasanya jaundis memang ada, tapi bermula 48jam selepas kelahiran doktor kata. Jika kena awal, kena rawat lebih sikit. Anything you said Dr, demi kesihatan baby, kami turut kan. 

Yeay, bayi dah pulang ke our home sweet home. Ni usia hari ke 3.

Begitu lah serba sikit throwbacknya ya. Lain kali kita cite lebih banyak k. Terima kasih semua yang mendoakan kesejahteraan kami. Semoga Allah balas doa2 anda utk kesejahteraan anda2 semua jugak. Aminnn.

Xoxo;
Mak anak 4 hehe

Monday, February 5, 2018

13 Hari Lagi Menjelang EDD Baby #4

Tanda-tanda hari bersalin semakin hampir...

#1. Perut 'drop'. Bukan lah drop (jatuh), literally. Seram pulak kalau jatuh kan. Huhu. Drop tu maksudnya, perut sedikit turun. For now, macam dah jatuh sikit dalam separuh tapak tangan. It's okay next checkup kita confirmkan dgn doctor.

#2. Braxton hicks atau Tony Braxton. Hehe. Aku suka panggil tony je kalau sembang dgn my sisturs haha. Yang ni tak sure lah aku alami ke tak. Tapi, baby suka buat aksi mengeras-ngeras sampai mama kejung terlantar tak bisa berbuat apa2. Pas pujuk2 gosok2 dia..baru dia lembutkan sket badan dia...

#3. 'Bloody show' - Kalau yg ni biasanya dah hampir sangat dengan waktu melahirkan. Masa bersalin the boys, memang keluar tanda darah dulu, then baru sakit muncul. Hasya kes lain sebab induce.

#4. Water breaks - hmmm kalau yg ni keluar memang lagiii lah hampir. So far pecah ketuban secara natural hanya masa anak sulong. Itu pon tak keluar sekaligus, dia keluar sikit meleleh2. Sampai confuse ini air ketuban ke kencing? Nak tau senang je, air ketuban takda bau dan warna. Masa kali kedua & ketiga, ketuban semua dipecahkan oleh nurse/bidan.

Hmmm. So uols cemana? Tanda yang mana satu mai dulu?

:)

Note: This is my last working week for me. Sabtu sampaiiiii bersalin dah buleh relax2 kat rumah. Suka suka!! :D

Tuesday, January 30, 2018

Majlis Perkahwinan (Sambut menantu) Ayah Su & Mak Su

Pada 11.12.2017 pula giliran majlis di rumah kampung halaman suami iols. Suka sukaaaaa. Hehe. Awal pagi dah bangun siapkan budak2. Dah macam hari raya. Sebab masa raya je diorang ni mandi awal. Air kat kampung tu sejukkkk. Siapa lemak tebal (like me!) je mampu mandi awal pagi. Tambah2 pulak musim2 memboyot ni, iols always panas so memang sukaaa air sejuk :)

Lepas siapkan budak2 dan diri sendiri, mula la sesi bergambar kat pelamin. Sebelum pengantin rasmi kita kena rasmikan dulu. Bagi berkatttt hahaha.

 Senang nak bawak awek ni bergambar. Asal mood dia tengah baik, boleh aja posing. Jangan tengah dia lapar memang dok jadi haha

 Ayah Su's princesses :) Tapi ayah su dah ada queen dah uols. Mohon berundur ke tepi. HAHA

 Semua masih semenggah & wangi lagi ni hiks

Maafkan posing mak yang agak mengangkang di situ. Well, sukar nak rapatkan kaki sekarang huhu. Hmmm ni stress kalau orang amikkan gambar. Senget la gelap la.  Huhu.

 Haaa tengok mak amik gambar. Syantek aje ejas takyah edit dah wihiii.

Awang kecik ni susah nak bergambo. Buat ghost face katanya. Rayyan pun belum ada mood nak bergambar ni. Sabo jele.

 Rayyan & cousin, kak pipah :)

 1st niece & 1st daughter in law. Cewah. I am mak long k. Dont mess with Mak Long :p

 Anak menangis? Tak pe, yang penting mak senyummmmm (sambil hati membara haha)

 My girl, my bff :)

 Acha with her only male cousin, Abg Apik.

Umi & her children :)

Ok dah la kot gambar weols. Nah gambar panten baru 1. Hehe...


Tahniah Ayah su..... sebab akhirnya ada maksu. Lama Rayyan tunggu maksu hahaha....

Dan TAHNIAH lagi skali, hujung tahun dapat anak sedara yeayyyy :D Alhamdulillah. Untung kawen masa musim hujan sejuk2 ni EHHHH. HAHAHA.

K bye!

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha